Summa sidvisningar

tisdag 8 november 2011

Förändringsverktyg: Ryttaren, elefanten och stigen.


Hur kommer det sig att förändring är så svårt? Jag har många gånger påbörjat olika förändringar, men efter ett tag rinner allt ut i sanden. Hur gör man för att det ska hålla?

I tidningen Leva PS! läser jag om förändringsverktygen Ryttaren , elefanten och stigen. Modellen kan förklaras på följande sätt: 
1) Ryttaren är hjärnan, den rationella delen av oss, där vi måste förstå vad och varför vi ska förändra och hur vi ska göra det. 
2) Elefanten är hjärtat och känslorna som måste vara med på resan för att förändringen ska kunna genomföras. Förändring börjar nämligen med känslor. 
3) Stigen är vår situation och det blir lättare att genomföra en förändring om vi börjar att röja mark och se över vår situation och vår omgivning. 

Den logiske ryttaren försöker styra elefanten och det är inte alltid så lätt, för när en sex ton tung elefant bestämmer sig för att det finns en annan stig att vandra på, då hjälper det inte att dra i tömmarna. Det är ganska lönlöst. 

Så det finns tre steg som du kan gå igenom för att utföra en verklig förändring. Dessa steg är:

1. Styr ryttaren
Ryttaren (den rationella hjärnan) analyserar och styr och lägger upp taktiken. Ryttaren är beredd för att göra vissa uppoffringar på kort sikt för att på lång sikt få det han vill ha. 
Det som ofta försvårar en förändring är att ryttaren har en tendens att tänka och analysera för mycket, vilket kan innebära att han snöar in på vissa specifika problem. 

Det som är viktigt att tänka på är att det är ryttaren i dig som måste leda förändringen och för att hjälpa ryttaren kan du göra följande saker:

Hitta ljusglimtarna
- Leta upp det som verkligen fungerar och förstärk det. 
- Byt fokus från att vara problemlösare till ljusglimtsletare. Vad fungerar i ditt liv eller i din omgivning? Hitta det! Kopiera det! 
- Om du förstår vad som framkallar de bra stunderna är det lättare att få till en repris. 
- Att fokusera på problemen kan göra oss handlingsförlamade, eftersom det kan vara mycket som behöver åtgärdas. 

Skriv regler för de kritiska stegen
- Hitta de kritiska stegen och sätt upp regler för vad du ska göra istället för dina gamla vanor. Var tydlig och konkret!
- Säg inte att du ska leva hälsosammare. Skriv istället ner dina nya regler, t.ex. drick svar kaffe istället för caffe latte.
- Förändringar som skapar nya valmöjligheter som skapar osäkerhet som i sin tur kan leda till en förlamande beslutsångest. Denna velighet gör ryttaren utmattad och då passar elefanten på att ta kommandot. 

Se slutmålet
- Förändringar är lättare när ryttaren vet vart den ska och varför det är värt det. 
- Ryttaren behöver nosa på belöningen för att inte fastna på vägen. Tänk dig att du skickar ett vykort från din slutdestination. Vad står det på det?
   
 
2. Motivera elefanten
Elefanten är känslomänniskan i dig. Det är den som får dig att ligga kvar i sängen fastän du vet att du borde gå upp för att hinna i tid till jobbet. Det är den som får dig att äta kakor, sätta sprätt på pengar fast du bestämt dig för att låta bli. 

Hitta känslan
Det gäller att hitta sin väg till känslorna och positiva sådana. Negativa känslor förminskar, medan positiva känslor som glädje, stolthet och intresse får oss att växa. 

 Krymp förändringen
Bryt ner förändringen i små delmål. Små mål leder till små segrar och leder till en positiv spiral. 

VÄX!
Byt ditt tankesätt till ett som stödjer dig. I artikeln tar man upp två olika tankesätt: 
1) Orörligt förhållningssätt, exempelvis "Man är en viss sorts människa och det är inte mycket man kan göra för att förändra det".
2) Växande förhållningssätt , exempelvis " Det spelar ingen roll vilken sorts människa man är, man kan verkligen förändras rejält".

Människor med ett växande förhållningssätt ser sina förmågor som något som kan övas upp. Precis som muskler kan växa av fysisk träning, kan även prestationer förbättras genom övning. 

Människor med ett orörligt förhållningssätt, tror att deras förmåga är statisk och begränsad, "man är som man är". Man är rädd för att misslyckas och framstå som förlorare i andras ögon. 

3. Trampa upp stigen
Du kan förenkla eller försvåra det du ska genomföra. Om du ser över situationen och omgivningen ökar chansen att lyckas, oavsett vad som händer med ryttare och elefanten. 

Forma miljön
Vårt beteende förändras när situationen gör det. Små, enkla knep kan bli till stor hjälp och göra förändringen smidigare. När jag skulle träna efter jobbet, packade jag helt enkelt träningsväskan och tog med den till jobbet.

Bygg vanor
Tänk över hur du ska göra förändringarna till vanor. Kom ihåg att ryttaren kan bli utmattad och handlingsförlamad och då kan elefanten ta över. 

Samla styrkorna
Beteenden är smittsamma. Om du verkligen vill förändra - ta en titt på människorna omkring dig. De kan hjälpa eller stjälpa. 

Fyra fällor
1. Ditt problem: Du tänker "Jag börjar imorgon". 
Tips: krymp förändringen så att du kan börja idag.


2. Ditt problem: Folk säger: "Det kommer aldrig att funka". 
Tips: Hitta ljusglimtarna som motbevisar. Det finns ingen situation som är 100 % misslyckande. Vilka är de positiva punkterna? Hitta människor som faktiskt tror att det funkar.

3. Ditt problem: Du vet vad du borde göra, men du gör det inte. 
Tips: Börja med det lilla. Vad är det enklaste som du kan börja med just nu som kan få dig att nå ditt mål?

4. Ditt problem: Förändringen känns alldeles för stor.
Tips: Krymp förändringen till den inte känns för stor. Utveckla dina tankebanor och se dig som någon som kan förändras och växa. Framgång kommer inte så lätt och kräver ofta en del misslyckanden längs vägen. Tryck inte ner dig själv!


Hälsningar Mia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar