Summa sidvisningar

söndag 2 oktober 2011

Träna din medkänsla.



I det nyaste numret av Leva PS läser jag en intressant artikel om hur man kan träna sin medkänsla. Mycket av det som jag läser upptäcker jag att jag redan gör.

Medkänsla kan definieras som förmågan att leva sig in i det som är svårt i en annan människas liv.  Empati innebär att kunna uppfatta vad andra människor upplever och handlar i enighet med detta. 


1. Börja med endast ett leende.

Ett leende signalerar till den andra människan att
du ser henne och du vill henne väl
 Och hennes kropp svarar genom att dra i gång positiva kemiska processer inom henne.
2. Väck din medkänsla.
Sätt dig eller lägg dig ner. Slut ögonen. Påminn dig ett tillfälle då någon visat dig medkänsla. Försök återkalla känslan. Lägg märke till hur din kropp reagerar. Vila i känslan av medkänsla och låt den genomsyra dig. Minns ett tillfälle då du visat någon annan medkänsla. Försök återkalla den situationen, hur kändes det? Lägg märke till hur din kropp reagerar, ditt ansikte. Vila i din medkänsla med en annan människa. 

3. Tre gånger om dagen.
Öva din medkänsla genom att medvetet visa empati för andra:
1. Gör något för en annan människa som du tror skulle glädja henne.
2. Försök stoppa dig själv en gång om dagen från att t.ex. skvallra, såra, kritisera.
3. Omvandla en gång om dagen en negativ känsla till en positiv.


4. Lura reptilhjärnan. 
Vissa delar av hjärnan är inställda på överlevnad. När du inte lyssna på andra, utan bara vill vinna eller försvara dig är du i närkontakt med din reptilhjärna. För att undgå de situationerna kan du ta till ett enkelt men effektivt trick.

Skaffa dig en talisman, ett ting som du kan ha i väskan eller fickan. Det kan vara en mjuk sten, ett stycke tyg eller en liten figur. Ladda mentalt talismanen med medkänsla genom att en stund varje dag, hålla i den medan du framkallar en känsla av kärlek och omtanke om både dig själv och andra människor.  Efter en tid kommer du bara genom att se på talismanen att återfå ditt lugn och din medkänsla. 


5. Hjälp en främling
Att hjälpa våra närmaste är ofta en självklarhet, medan att hjälpa främlingar inte alltid är lika självklart. 
a) Börja med att vara uppmärksam på främmande människors behov när du rör sig i offentligheten. Behöver någon hjälp med väskan, behöver någon sitta på bussen, fattas det lite pengar i kassan i mataffären? Hjälp till med respekt, utan att kränka och utan att förvänta dig något i gengäld. 
b) Se dig omkring, finns det människor eller grupper av människor i din närhet som behöver stöd, mat, kläder? Hitta ett sätt att dela med dig av det du har.
c) Blicka ut i världen. Uppmärksamma det lidande som finns. Blunda inte för det självklara: Vi har ett överflöd, andra har ingenting. Hur kan du hjälpa?


6. Lyssna med välvilja
Även de som inte tycker som vi har rätt till respekt. Dessutom får du chansen att lära dig något om du kan sätta dig in i tankar som går mot dina egna. Ett sätt att lära sig bli nyfiken på andras tankar är att någon gång ta deras parti. 
1. Skriv upp alla argument för din egen idé
2. Skriv upp alla argument för din motståndares idé
3. Läs igenom båda noga och så fördomsfritt du kan
4. Be någon ta din ståndpunkt
5. Ta själv din motståndares roll
6. Argumentera för det du inte tror på 

Träna på ömsesidig empati genom att göra den här övningen utan att gräla.

7. Träna buddhistiskt beroende
Vi är alla ömsesidigt beroende av varandra. Andras liv påverkar mitt liv och vise versa. Öka din medkänsla med andra genom att uppmärksamma hur beroende du är av andra människors arbete.

Övning:
1. Bestäm dig för att tacka för allt det som finns omkring dig idag. 
2. Direkt när du vaknar kan du t.ex. koncentrera dig på dina lakan. Tänk på allt arbete som krävts innan de hamnade i din säng. Någon har odlat bomullen, någon annan har plockat den, någon har vävt tyget, sytt lakanen, distribuerat dem och sålt dem. 
3. Se dig omkring, varje ting du har i ditt hem innehåller fragment av andra människors liv. Utan dem ade ingenting av detta funnits. Hur många är de inte som bidragit till det liv du lever. 
4. Fortsätt fundera under dagen på allt som binder dig samman med andra. 
5. Fundera över hur mycket energi de har lagt ner, vilka arbetsförhållanden de har och hur ditt liv hänger ihop med deras. 



 Lycka till!

Hälsningar Mia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar