Summa sidvisningar

torsdag 19 maj 2011

Tar du saker och ting personligt?


Jag har kommit på mig själv med att ta saker och ting personligt då och då. Jag brukar se mig själv som en vänlig och tillmötesgående person, men häromdagen blev jag undrande över min reaktion när en person kom med befogad kritik och jag blev JÄTTESUR!

Stämningen blev konstig, tryckt och spänd mellan oss upplevde jag. Jag frågade henne sedan hur hon tyckte att dagen varit och hon svarade att hon upplevde att det gått bra. Så varför reagerade jag så negativt? När jag cyklade hem funderade jag på vad det var som triggat igång denna reaktion hos mig själv och kom fram till att jag tog hennes ord som ett personligt påhopp och att detta påhopp fick mig att reagera.

Enligt Freeman och Dewolf (2008) innebär det att ta saker och ting personligt, nämligen att du tolkar andras kommentarer, frågor och handlingar som ett angrepp på ditt människovärde, ditt utseende, din intelligens eller ditt yrkeskunnande.

Följden av att ta saker och ting personligt leder till att du helt i onödan känner dig sårad. Den som känner sig sårad blir arg och genom att hela tiden återvända till att älta gamla orättvisor ger man bränsle åt vreden som man känner. Att ta det personligt leder till att du känner skuldkänslor för att du inte personligen tar på dig ansvaret för det som händer.

Hur kan jag då göra för att underlätta och framförallt undvika att hamna i fällan att ta saker och ting personligt?
Nyckeln till att bättre lära sig hantera de problem som är förknippade med att ta saker och ting personligt är följande:

1. Hejda dig: att ta saker och ting personligt är en automatisk reaktion. Eftersom den är automatisk innebär det att den ibland träffar rätt och ibland träffar fel. Och du skulle kunna avgöra oftare om det träffar rätt eller fel, om du bara hejdar dig och tänker efter.

Såå ...
2. Granska dina tankegångar och ställ dig följande frågor:
-  "Vad är det egentligen jag tänker?"
- "Vad är det för speciell innebörd jag tillskriver de här orden eller handlingarna?"
- "Hur vet jag att det är den korrekta innebörden?"
Om du svarar dig själv med ord som "Jag vet det bara", "Jag märker det", "Sånt känner man på sig", ska du sätta dig ner och mer ingående analysera dina tankar.

3. Analysera dina tankegångar: att i detalj bli uppmärksam på vad det var som sas eller gjordes.
- Hur löd orden som yttrades?
- Det exakta beteendet?
- Överväg om det kan finnas någon annan förklaring till de här orden eller om det här beteendet är en förolämpning till dig:
  • Är det en pik åt mig eller kan det finnas en annan förklaring till hans/hennes känsla?
  • Kanske behöver han/hon bara lätta på trycket?
  • Kanske är det stressande för honom/henne?
  • Är det en allmänt hållen kommentar eller en som bara är ämnad för mig?
Det handlar om att du ska öppna ögonen för att det kan finnas andra tänkbara förklaringar till en persons beteende.

Det finns också tillfällen när du har rätt att känna dig kritiserad, som när en person "klagar på allt du gör" och det finns tillfällen när det är berättigad kritik som du behöver ta till dig för att utvecklas. Är du osäker på vad personen menar och uttrycker med sitt kroppsspråk så fråga vad personen menar.

Freeman och Dewolf (2008) menar att du kan fundera över om du kan ändra något i DITT beteende. Det är alltid möjligt att välja vilken strid man är beredd på att ge sig in i och ställ dig följande frågor:

  • Vem är det som säger det här?
  • Har den här personen någon betydelse för mig?
  • Har jag något att vinna på att reagera på förolämpningen och göra något åt saken?


Hälsningar Mia





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar