Summa sidvisningar

måndag 17 maj 2010

Choklad - en smula njutning



Kakaoträdet anses härstamma från Amazondeltat och upptäcktes av mayafolket omkring 600 f Kr. Kakaobönerna användes för att framställa en dryck och var som en form av betalningsmedel. På 1500-talet upptäcker spanska nunnor att kakaodrycken blir godare med socker och vanilj. 1895 grundar en man vid namn Johan Throne - Holst, chokladfabriken Freia, som för övrigt är moderbolag till Marabou.

Kakaobönan är mycket energirik och innehåller bland annat 50 % fett, 20-25 % kolhydrater och 15-20 % proteiner. Choklad innehåller samma typ av antioxidanter som finns i rött vin. Dessa antioxidanter anses minska risken för cancer och hjärtsjukdomar. Choklad innehåller serotonin - en signalsubstans i hjärnan - som påverkar humöret. Enligt forskare finns det ett samband mellan att äta choklad och att vara lycklig. När vi äter choklad frigörs ett ämne som liknar en kroppsegen cannabinoid.
Chokladens värde som snabb energikälla har länge varit väl känt. Cortés skrev: "En kopp av den här delikata drycken kan få en man att gå en hel dag utan att inta andra näringsämnen."
Material hämtat från Chokladsajten
HÄR hittar du ett smarrigt recept på chokladtryffel.



/Vänliga hälsningar Mia

1 kommentar:

  1. Hej

    Tack för din kommentar på min blogg. Det betyder mycket att höra att den uppskattas.

    SvaraRadera